Despre echipamentul de protectie si de ce este cea mai importanta achizitie

Nu o singura data am vazut la stiri reportaje despre cat de periculoase sunt armele de airsoft si cum ar trebui ele interzise sau reglementate strict pentru ca sunt capabile a sparge un borcan de castraveti murati. Si da, au dreptate, pot provoca rani serioase, pot spage borcane si pot indoi o tabla de Logan. Dar, in acelasi timp, 99% din posesorii de replici le folosesc intr-un mod responsabil, iar pentru cei din categoria 1% care se afiseaza cu ele in public, intimideaza sau produc pagube sau rani altor oameni, exista legea 295/2004 care prevede niste vizite pe la politie, tribunal, si, daca nu au norocul de a primi o amenda consistenta, se pot alege si cu o vacanta de cateva luni, departe de casa.

Acum sa va spun de ce pentru ceilalti 99% cea mai serioasa accidentare pe terenul de airsoft este o entorsa de glezna.

De departe, cea mai importanta piesa din echipamentul de protectie sunt ochelarii. Acestia sunt obligatorii pe orice teren unde se desfasoara lucrurile intr-un mod organizat si sunt recomandati chiar si celor care isi folosesc replicile in propria casa, curte, sau unde se afla, departe de oricine care ar putea suna la politie pentru ca a vazut teroristi sau pentru ca a auzit mitraliere.

Acum va puteti pune intrebarea “dar de ce ar fi bine sa port ochelari cand trag la tinta in propria curte”, iar raspunsul e simplu, bilele vor ricosa, mai ales daca tinta este pe o suprafata tare, plana. Acestea se vor intoarce pe aproape aceeasi traiectorie pe care au plecat, deci se vor intrepta in zona fetei si a ochilor, chiar daca tinta se afla la 10-15 metri.

Ochelarii pot fi de doua tipuri: tip “goggles” care ofera cea mai buna protectie, deoarece acopera in intregime zona ochilor, si nu permite accesul bilelor din niciun unghi, dar pot fi incomod de purtat o perioada mai lunga sau pe timpul verii, si de tip “spectales” sau ochelari obisnuiti de protectie. Acestia din urma ofera un grad mai scazut de protectie deoarece nu sunt in contact perfect cu fata, dar sunt mult mai comod de purtat, mai ales in combinatie cu o casca sau masca de protectie.

Indiferent de tipul ales, sau de cat sunteti dispusi sa platiti pentru o pereche de ochelari, trebuie sa va asigurati ca acestia sunt omologati ca si ochelari de protectie. O pereche de ochelari de vedere sau de soare nu va opri o bila trasa de aproape, deci nu va bazati pe ei, mai ales ca, de obicei, costa de 10-20 de ori mai mult decat o pereche de ochelari de protectie din policarbonat.

Ochelarii pot veni cu mai multe lentile interschimbabile de culori diferite, de obicei, transparent, fumuriu sau galben/portocaliu.

Din experienta proprie, cea mai limitata culoare de lentila este cea fumurie, deoarece nu poate fi folosita in zone cu iluminare slaba, cum ar fi in interiorul cladirilor sau in padure. Acest tip de lentila poate fi utilizata eficient doar pe terenurile deschise, in aer liber, sau daca vrei sa dai bine in poze, “operator style”. Bineinteles, aceste lentile vin cu un oarecare factor de protectie UV dar nu se pot compara cu un ochelar de soare polarizat.

Lentilele transparente pot fi folosite oriunde, singurul minus ar fi folosirea lor pe un soare orbitor, pentru cei cu o oarecare fotosensibilitate.

Lentilele “high-viz” galbene sau portocalii, dupa preferinte, sunt foarte utile in zone cu iluminare slaba si te ajuta sa distingi mult mai usor contururile altor jucatori ascunsi prin tufisuri (parerea mea) sau pentru a percepe orice miscare prin padurile patriei. Dezavantajul lor este chiar culoarea, galbenul sau portocaliul se va distinge mult mai usor pe un fundal verde si poate atrage atentia.

Culoarea aleasa tine strict de preferintele fiecaruia. Sunt foarte multi jucatori care se descurca excelent cu lentile fumurii prin padure, desi eu, personal, nu vad nimic prin ele.

Cum spuneam mai devreme, cea mai grava accidentare pe terenul de airsoft poate fi o luxatie sau entorsa de glezna.

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa alunec pe o creanga uda, o radacina de copac sau o caramida de pe terenul de airsoft. Este foarte important sa purtati incaltaminte adecvata, de preferat, o pereche de ghete inalte, care sa protejeze glezna. Astfel, chair daca veti face cunostina cu pamantul intr-un mod in care sa va pierdeti toate “cool points-urile” macar nu va veti intoarece intr-un picior inapoi acasa si veti putea reveni si saptamana viitoare pe terenul de airsoft.

Urmatoarea piesa din echipamentul de protectie, din punctul meu de vedere, este masca. Stiu, arata ca naiba, este incomoda, mai ales pentru barbosi, te incurca la tras, iti ridica ochelarii, iti apasa pe nas, etc. Din experienta personala, pot sa va spun ca nu este deloc amunzant sa primesti o bila in fata sau in dinti. Desi, de cele mai multe ori, pe terenul de airsoft se respecta MED-ul (minimum engagement distance – distanta minima de angajare) iar bilele nu iti vor lasa cine stie ce urme pe fata, acestea tot au destula putere incat sa ciobeasca un dinte, daca ai ghinionul acesta. Asa ca daca nu doriti sa fiti intrebat de prienteni de ce v-ati fardat sau pronutati “s” intr-un mod atipic, va recomand folosirea unei masti de protectie.

Aceste masti pot fi de mai multe tipuri, fie din sarma, textile sau polimer, si pot acoperi o suprafata mai mica sau mai mare din fata, iar unele vin si cu protectii pentru urechi.

Tipul de masca ales tine strict de preferintele utilizatorului si de conformatia fetei. In mare, toate fac acelasi lucru.

Acum intram in zona de “ar fi bine sa avem” si primul articol pe lista ar fi o pereche buna de manusi.

Acestea ne pot proteja atat de cioburi, cuie, sarme si alte obiecte ascutite in care putem baga mainile pe terenul de airsoft, cat si de bile.

Manusile pot fi groase, subtiri, lungi, fara degete, cu sau fara protectii tari, totul depinde de preferintele utilizatorului si de nivelul de protectie dorit.

Urmatoarele pe lista ar fi un set de genunchere si/sau cotiere. Acestea au rolul de a proteja genunchii sau coatele de suprafete sau obiecte dure. Aduc, in acelasi timp, si un confort sporit utilizatorului si un oarecare grad de siguranta, pentru ca nu mai trebuie sa fii atent pe ce pui genunchiul. Oricum, jucatorul de airsoft care crede ca nu va face cunostinta cu solul se insala foarte mult.

Genuncherele si cotierele pot fi de tipul “hard” sau “soft” si fie sunt sub forma de insertii, precum in imaginea de mai sus, fie aplicate peste echipament.

Acum sa discutam putin despre ce putem purta pe cap pentru a ne proteja de bile sau alte pericole.

Aici avem de ales intre o casca, palarie, sapca sau bandana, in ordinea gradului de protectie pe care il dorim.

Desi bilele de airsoft nu au posibilitatea de a ne produce un vizor in pepene, o casca aduce cel mai mare nivel de protectie, atat la impactul cu bilele cat si in cazul in care intram cu capul intr-o creaga sau un prag de usa sau fereastra. Dezavantajul castilor este disconfortul si faptul ca sunt vizibile prin forma lor, in special in padure.

Pe locul doi sunt sepcile si palariile, prin care sigur vom simtii bilele dar pot proteja de zgarieturi pe testos, iar pe locul 3 sunt bandanele care protejeaza doar de soare.

Ultima piesa din echipamentul de protectie este vesta tactica. Aceasta are rolul de a cara incarcatoarele si de a ne proteja de vanatai. In acelasi timp, este extrem de incomoda, mai ale vara, cand temperaturile trec de 30 de grade. Aici este foarte importanta alegerea tipului de vesta si modul in care se asaza pe corp. Ea nu trebuie sa restrictioneze miscarea nici in lateral si nici in fata, iar daca ai baut mai multa bere la viata ta decat si-ar fi dorit prietena sau sotia, si adaugi un stack dublu de incarcatoare, s-ar putea sa nu-ti mai vezi picioarele.

Este foarte utila pentru caratul echipamentului, dar, in acelasi timp, trebuie avut grija si cat caram in timpul jocului. Un singur incarcator cantareste in jur de 200 de grame, mai adaugam un hydration pack, statie radio si alte accesorii, si doar vesta poate ajunge la 5 kilograme in total.

Cu toate aceste dezavantaje, o vesta te protejeaza de a te intoarce acasa in stil dalmatian, mai ales pe terenurile unde se practica focul automat si te pot lovi in jur de 20 de bile in timp de cateva secunde.

In concluzie, trebuie sa avem un echilibru intre confort si nivelul de protectie pe care ni-l dorim. Scopul principal este sa ne distram si sa ne intoarcem acasa teferi, iar asta depinde doar de noi.